Följ VisitNorway

​Därför stämmer inte svenskarnas vanligaste fördomar om Norge

Pressmeddelande   •   Mar 12, 2015 15:40 CET

Det är dyrt, vägarna smala och maten på skidorterna håller låg kvalitet är välkända fördomar om Norge som biter sig envist fast i svenskarna. Det är hög tid att slå hål på några gamla fördomar.

Generellt är många eniga om att Norges fjordar och fjäll är en oslagbar kombination. Den långa säsongen, snömängden och naturen bäddar för en skidåkning som både på tvären och längden håller en hög klass. Men hur står det till med andra fördomar?

Några vanliga fördomar om Norge*:

  • Vintersemester i Norge är dyrt
  • Maten på skidorterna håller låg kvalitet
  • Vägarna är dåliga

Att Norge uppfattas som dyrt är ingen nyhet, men de senaste åren kan man se en tydlig trend – vintersemestern i Norge blir billigare och billigare. Den försvagade norska kronan är nu likvärdig med den svenska i värde. Prisjämförelsesajten Pricerunner jämför årligen olika skidorter och konstaterar i år att norska skidorter har blivit billigare**.

Samtidigt har det skett en storsatsning på mat vid norska skidorter.

– Det har hänt mycket i Norge de senaste åren, som jag tror kan ha gått svenskar förbi. I Oslo har mikrobryggerier och gourmetpubar poppat upp i varje hörn. Detta ger effekt även på skidorterna. I Kvitfjell har vi exempelvis en restaurang som nyligen serverade en peruansk meny, eftersom det är en växande trend i Oslo, berättar Christian Bråtebekken, marknadsansvarig vid de norska skidanläggningarna Hafjell och Kvitfjell.

Fördomen om vägarna får också delvis stryka på foten. Att vägarna är smala och krokiga på många håll i Norge stämmer fortfarande till viss del, men bilresan från Sverige har i och med utbyggnaden av exempelvis E6an blivit avsevärt snabbare. 

Prisvärd skidsemester, en utbyggd E6a och mat som håller en hög kvalitet är således en realitet på norska skidorter idag och fördomarna ovan stämmer alltså inte alltid längre.

* Dessa fördomar samlades in under ett runda-bordet-samtal som PR-byrån Mandel arrangerade. Deltog gjorde journalister och andra profiler inom resebranschen.

** http://www.mynewsdesk.com/se/pricerunner/pressreleases/valutafoeraendringar-skakar-om-bland-sportlovets-skidorter-1109576

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.