Följ VisitNorway

Den 17 maj hissas regnbågsflaggan jämte den norska

Pressmeddelande   •   Maj 17, 2019 07:47 CEST

Visitnorway.se

Den 17 maj är inte bara Norges nationaldag. Det är också den Internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi – något som Visit Norway väljer att uppmärksamma. På nationaldagen ändras den trogna slogan ”Powered by Nature” till ”Powered by Equality”. Och regnbågsflaggan hissas jämte den norska.

17 maj har varit Norges nationaldag sedan 1814 när Norges grundlag skrevs under vid Eidsvoll. Oftast förknippas dagen med norska flaggan, barnparader, musik, studenter, traditionella folkdräkter, glass och korv.

På denna mycket speciella dag väljer Visit Norway i år att ändra sin logo till regnsbågsfärger och sin slogan till ”Powered by Equality”. Detta gör man för att öka medvetenheten kring HBTQ-rättigheter då det också är den Internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi.

Fjärde bästa landet på HBTQ-rättigheter

Norge är för närvarande det fjärde bästa landet i världen vad gäller HBTQ-rättigheter, medan Sverige kommer på en åttonde plats, enligt Regnbågslistan. Norge är även det näst bästa landet i världen när det gäller jämställdhet mellan könen.

Men allt är inte perfekt och det finns fortfarande utmaningar att ta sig an. Detta är anledningen till att Visit Norway hissar regnbågsflaggan tillsammans med den norska flaggan på nationaldagen.

Vi är stolta över att se hur långt det norska samhället har kommit när det gäller jämlikhet. Med detta initiativ på nationaldagen vill Visit Norway framhäva att det fortfarande finns utmaningar att övervinna. Norge är ett land som välkomnar alla, oavsett vem du älskar, säger Bente Bratland Holm, VD Visit Norway.

Proud experience in Oslo

På nationaldagen släpps även filmen "Proud experience in Oslo" på Visit Norways sociala medieplattformar och på Visitnorway.com. Videon filmades förra året i Oslo under Oslo Pride.

Ett par från Prag (Anna och Klára) och en man från Istanbul (Kadir) ville delta i festen på Oslos gator. Filmen är en feel-good från den norska huvudstaden, där man firar öppenhet, mångfald, integration och kärlek som trotsar allt och visar de varma värden som norrmännen är stolta över.

Det som jag tycker är unikt i Oslo Pride är att det är väldigt inkluderande. Inte bara HBTQ-individer deltar, utan hela norska folket. Och alla är välkomna, säger Kadir från Turkiet.

Se filmen Proud Experience på Youtube 

Visitnorway.se

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.