Följ VisitNorway

Den norska gatukonsten blomstrar

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2019 08:14 CEST

Street art Stavanger

I Norge behöver du inte leta länge för att hitta intressant konst. I hela landet frodas nämligen gatukonsten. Från norr till söder, i stad och på landsbygd, kan du hitta väggar och hörn kreativt utsmyckade i färg.

Norge är färggladare än någonsin. Med konstnärer som Dolk, Pøbel och Martin Whatson – bland annat – har den norska gatukonsten de senaste åren blivit vida känd internationellt. Gatukonst, eller street art, är ett samlingsnamn för konst skapad i urban, offentlig miljö, till exempel graffiti, affischering och de för svenskarna kända rondellhundarna.

Under lång tid var gatukonsten föga beundrad i Norge och man kunde straffas med hårda böter. Men nu betraktas det som en värdefull konstform och många norska städer investerar i gatukonstprojekt.

Världskänd festival
Imponerande verk hittas i både städer och på landsbygden. Bergen är en plats som lockar gatukonstnärer från hela landet. Staden har varit het inom gatukonsten i flera år. Även Stavanger är vida känd och har flera stora väggar skapade av både utländska och lokala konstnärer. Här arrangeras den årliga Nuart street art festival som lockar de bästa konstutövarna i världen. Det är den största festivalen i sitt slag och erbjuder workshops, events, utställningar och uppträdanden.

Oslo och Lofoten
I Oslo finns det också mycket att upptäcka, allt från graffitti, till schabloner och muralmålningar. Både Brenneriveien och Tøyen är områden som till stor del liknar stora konstgallerier.

Men gatukonsten finns också på mer avlägsna platser. Med projektet “Ghetto spedalsk”, har Dolk and Pøbel dekorerat övergivna byggnader i Lofoten i norra Norge. Med projektet vill de uppmärksamma avfolkningen på landsbygden i Lofoten. Det blev ett av de mest omtalade konstprojekten i Norge under det senaste decenniet.

Mer om Nuart art festival: www.nuartfestival.no

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.