Följ VisitNorway

Hållbara möten och gröna konferenser i Norge

Pressmeddelande   •   Jun 11, 2014 08:15 CEST

Norge bryter ny mark inom grönt och miljövänligt resande. Landet är ett av de första i världen med en nationell standard för hållbara turistdestinationer och satsar samtidigt stort på innovativa miljölösningar för konferenshotell.

Efterfrågan på gröna resealternativ inom konferens och evenemang är på uppgång. Norge ligger i framkant i denna utveckling som ett av de första länderna i världen med en internationellt hyllad standard för hållbara destinationer. Den nya standarden anger en gemensam måttstock för utvecklingen av miljövänlig turism.

Norska konferenshotell strävar också efter att införa nya och gröna lösningar. Nyligen lanserade ett
konferenshotell ett unikt koncept som inte bara innebär höga miljökrav för hotellet, men även för dem som bokar konferensen. 

Ett smartare sätt att göra affärer
Enligt en nyligen genomförd undersökning, av researrangörer som säljer norska reseprodukter, är miljötänk en viktig faktor vid bokning av resa. En betydande majoritet efterfrågar både hållbara upplevelser och destinationer.

Undersökningen visade också att 61 procent anser att det är en konkurrensfördel att ha officiella kriterier för hållbara destinationer.

– Hållbar turism är ett smartare sätt att göra affärer. Den nya destinationsstandarden kommer att förbättra arbetet inom denna del av resebranschen och samtidigt ge kurs- och konferensgäster en bättre och mer hållbar upplevelse i Norge, säger Robert Nygårdhs, marknadschef för VisitNorway i Sverige.

Den nya gröna kvalitetsmärkningen går hand i hand med det faktum att man som besökare alltid är nära den vackra, norska naturen.

– Besöksnäringen i Norge är beroende av ett oförstört landskap. Det är därför vi kontinuerligt arbetar för att förbättra och öka hållbarheten, säger Nygårdhs.

Vega, Trysil, Røros och Lærdal är de första resmålen i Norge som har fått officiellt erkännande som hållbara destinationer. Røros har redan utmärkt sig som sådan. Staden kammade hem det prestigefyllda priset Tourism for Tomorrow som delas ut av World Travel & Tourism Council, samt blev utsett till bästa resmål i Virgin Holidays Responsible Tourism Awards 2011.  

Gröna hotell ökar
Enligt undersökningen står ett hållbart boende högt på prioriteringslistan för kunden. De flesta hotell och konferensanläggningar i Norge gör insatser för att kontrollera energi-och vattenförbrukning, samt avfall och återvinning. Fokus på hållbar mat ökar också.

Nordic Choice Hotels rankades nyligen som Norges mest hållbara hotellkedja i Sustainable Brand Index, som listar Norges grönaste företag. Vart och ett av hotellen i kedjan är miljöcertifierade enligt ISO 140001 .

Thon Hotel Kristiansund har emellertid gått ett steg längre med konceptet "Gröna konferenser". Hotellet arbetar mycket för klimatet i sin egen verksamhet och prioriterar ekologisk, lokal mat. Det unika med ”Gröna konferenser” är att kunderna också måste vara miljöcertifierade, eller arbeta mot sådana mål. På hotellet är man inte rädd för att förlora kunder genom sina miljökrav. Alla kan fortfarande beställa vanliga konferenser, men en extra dörr öppnas för de kunder som tar miljö och hållbarhet på allvar.

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.