Följ VisitNorway

Hitta norrskenet – med ny app

Pressmeddelande   •   Nov 20, 2013 10:43 CET

Visit Norway lanserar idag en ny app ”Norway Lights” som ska hjälpa turister att hitta norrskenet, Aurora Borealis, när de semestrar i Nordnorge vintertid.

– Att få se norrskenet är ett ”måste”, något man bör få uppleva minst en gång i livet, säger Per Arne Tuftin, reselivsdirektör på Innovasjon Norge/Visitnorway, Magiskt är kanske ett slitet
ord, men norrskenet bjuder på en övernaturlig upplevelse och fascinerar oss alla.

Tidigare fanns det knappt bilder av norrskenet, eftersom kameratekniken inte kunde fånga det på bild, men nu kan allt fler ta vackra bilder av norrskenet som sen sprids via sociala medier. Detta bidrar till att intresset har ökat kraftigt de senaste åren. – Bilderna har hög trovärdighet, speciellt när de kommer från andra turister som har varit här och upplevt det. Detta väcker lusten hos många, att få uppleva detta fenomen någon gång i livet, säger Tuftin.

Bästa platsen för norrsken
Norrskenet kan upplevas i hela Norge, men störst chans har du om du befinner dig i Nordnorge. Här är också ljuset starkare. Kusten vid Troms och Finnmark är platser där frekvensen är som störst.
– Tillgängligheten och klimatet gör Nordnorge till ett av världens mest behagliga och lättillgängliga
områden att få se och uppleva norrskenet på, säger Tuftin.  

Det är förutspått rekordmånga norrsken 2013 och forskarna tror att flest norrsken kommer att
uppenbara sig nu under senhösten och tidig vinter.Samtidigt är det stor sannorlikhet att både 2014 och 2015 blir bra norrskensår. Från sen höst till tidig vår är chansen att få se norrsken som allra störst, men det finns ingen garanti för att få uppleva fenomenet. Vissa veckor uppträder ljusshowen flera gånger på en kväll, medan andra veckor kan vara för dålig sikt för att se det ordentligt. 

NorwayLights
Applikationen fungerar som en väderleksrapportering som ska hjälpa norrskensjägaren att svara på var norrskenet förväntas uppenbara sig i kväll.

– Vi vill att fler ska välja Norge som semestermål. Norge har fått en stor ökning av norrskens turism
de senaste åren och vi hoppas att NorwayLights ska ge turisterna större möjlighet att få se norrskenet, säger reselivsdirektören.

Appen visar en översikt på områden, som anses ge bra möjlighet att få se norrsken. Den kan ge norrskensprognoser upp till tre dagar i förväg och uppdaterar informationen varje timme. Den visar vart norrskenet förväntas visa sig och din egen position i en karta. ”Norway lights” innehåller också bra information om norrsken och en del fototips. 

– Vi såg ett behov av en sådan tjänst på marknaden. De norrskensapplikationerna idag är gjord mest för fackmänniskor och för att förstå dem måste du vara väldigt intresserad på ett
professionellt plan.  Med denna applikation önskar vi att ge turisterna en tjänst som berättar var du bäst kan se norrskenet i dag, den ska vara enkel att använda för alla, säger Per Arne
Tuftin. 

Appen är gratis och nedladdningsbar på iTunes.
 

For mer informasjon kontakta:
Per-Arne Tuftin,
reiselivsdirektør
Innovasjon Norge
Tlf. 909 94 898
e-post: per-arne.tuftin@innovasjonnorge

 

Fakta om norrsken:
· Aurora borealis är ett fysiskt fenomen som uppstår när solvinden är kraftigare än normalt, med stora elektriska urladdningar som kastar elektriskt laddade partiklar mot jorden. Partiklarna är elektroner
och protoner som ger ljus när de kolliderar med gas i jordens atmosfär.
· Norrskenet befinner sig på en höjd mellan 90 och 150 km ovan jorden.
· Fenomenet kan observeras på natthimlen i ett bälte runt polerna.
· Norrsken visar sig som ett böljande ljus som varierar i form, färg och styrka.
· Norrskenet på det norra halvklotet kallas för Aurora Borealis eller norrsken, medan detsamma som visar sig på det sydliga halvklotet kallas Aurora Australis eller sydsken.   

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.