Följ VisitNorway

Jojkens renässans

Pressmeddelande   •   Maj 15, 2019 11:09 CEST

KeiiNO, photo credits: NRK/ Julia Marie Naglestad

Till helgen stundar återigen Europas största musikfestligheter; Eurovision Song Contest. Det norska bidraget ”Spirit in the sky” av gruppen KeiiNO, står för mer än ett bidrag i en musiktävling. Den visar på trenden att unga samiska konstnärer ger nytt liv till en av Europas äldsta sångtraditioner, Jojken.

Musikgruppen KeiiNO kommer att representera Norge på 2019 år Eurovision Song Contest i Tel Aviv och består av den samiska rapparen och jojkaren Fred Buljo samt de norska sångarna Alexandra Rotan och Tom Hugo Hermansen.

31-år gamla Fred Buljo är uppvuxen i Kautokeino i Nordnorge, staden som även gav gruppen sitt namn. KeiiNO’s låt "Spirit in the Sky" är en mix av pop, elektronisk musik, dansmusik och jojk. Allt med inspiration från det nordnorska norrskenet.

Jojk är en av Europas äldsta sångtraditioner. Genom generationer har samernas jojk överlevt i århundraden. När de traditionella melodierna nu kombineras med moderna genrer, möts vi av en ny våg av internationellt hyllade och prisbelönta musiker.

Flera av dessa unga artister är från Kautokeino och ett exempel är Ella Márjá Eira, en musikalisk mångsysslare, som jockade redan innan hon började tala. Hennes musik kännetecknas av arktisk, elektronisk musik med samiska toner och melodier.

Hjärtats språk
Många samer får jojken som en personlig gåva, under sitt liv. Istället för att säga snälla saker om en person, så jojkar man den personen. ”Jag jojkar inte om något. Jag jojkar något eller någon. Det kan vara en person, ett djur, en sjö eller ett berg. Jag älskar att jojka min gammelfarfar Obono Aslat. Hans jojk har funnits inom familjen i mer än 150 år”, säger Ella.

Jojken har förts från generation till generation under flera århundraden. Några av de äldsta jojkarna dokumenterades av präster och missionärer på 1700- och 1800-talet. Enligt utsago lärde sig samerna jojka av feer och älvor från de arktiska länderna. Jojken var ett viktigt verktyg för att kunna föra vidare kunskap och berätta historier.

”Jojk är hjärtats språk. Det är stolthet. Personligt. Komplext. Identitet. Minnen. Själen. Andlighet.”

Marja Mortensson, en Sydsamisk joikare och sångerska från Hedmark, beskriver joikens renässans ”Det är som att jojken och traditionerna har återuppstått. Det finns en större medvetenhet, speciellt bland människor i min generation”, säger Marja Mortensson.

Marjas musik handlar om olika sidor av hennes samiska identitet. I början av 2017 släppte hon sitt hyllade debutalbum, ”Aarehgïjre – Early Spring”. Bara ett år senare släppte hon sitt andra album, ”Mojhtestasse – Cultural Heirlooms”. Med albumet vann hon Spellemannprisen, Norges motsvarighet till grammis, i kategorin folk/klassisk musik.

Tillbaka till de samiska rötterna
Som sydsame har jojken inte varit en lika självklar del av vardagen för Mortensson som för Eira, som växte upp i norr. ”I söder är mycket av det som finns kvar bevarat i arkiv. Jojken har gömts undan väl”. Som tonåring bestämde hon sig för att lära sig mer om sina rötter. Hon började forska om familjens kulturarv och upptäckte flera jojkar som tillhörde hennes familj.

 Marja tillägger: ”Trots de ständiga striderna för att behålla vårt språk och kulturella identitet har det skett en positiv förändring de senaste åren. Nu känns det tryggt att vara same.”

2019 är det FNs Internationella år för urtidsspråk och det är definitivt året för renässansen av jojken.

Läs mer om Joikens moderna toner

Spellista på Spotify:

Ella Márjá Eira

Marja Mortensson

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.