Följ VisitNorway

Matlandet Norge inspirerar världen

Pressmeddelande   •   Mar 08, 2018 14:11 CET

August Sandström

Glöm matpakken och norska smörgåsar. Grannlandets matpakets-kultur har de senaste åren ersatts av en kreativ mat-anda som fokuserar på närodlat, ekologiskt och traditionella råvaror som alterneras efter säsong. I TV-program och i reportage världen över kan man se matintresserade inspireras av Norge. I Sverige kan tittarna exempelvis bekanta sig med både Lofoten och Svalbard när kocken Tina Nordström besöker Nordnorge i sitt program Tina i Fjällen under 2018.

Ny Michelin-stjärna
Men det är inte bara Mat-Tina som besöker Norge för dess kulinariska höjdpunkter. Mat-turisterna blir allt fler – och det blir även Michelin-krogarna. Senast fick den nyöppnade restaurangen Galt i Oslo sin första Michelinstjärna. Nu har huvudstaden fyra Michelin-restauranger och två Bib Gourmand-utnämnanden.

Skreifestival i Stockholm
Även i Stockholm kan man märka av den norska matkulturens ökade populäritet. I februari pågick en skreifestival i de centrala delarna av staden. Skreifestivalen är en gastronomisk festival helt tillägnad den norska torsken. Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nordnorska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för Skrei. Då är den som allra bäst. Mellan 15-25 februari kunde man uppleva skreien, på 38 olika sätt på åtta olika restauranger i Stockholm.

Kulinarisk weekend
Samtidigt som Norge får uppmärksamhet som matland ökar svenskarnas intresse för mat och kultur. En kulinarisk weekend kan upplevas i städer som Oslo och Bergen eller ute på landsbygden – fjällen och fjordarna är nära i Norge och likaså är råvarorna. Som en hyllning till Norge som matland har Visit Norway tagit fram fyra filmer som presenterar delikata traditioner jämte moderna inslag i olika regioner: Trondheim, Stavanger, Bergen och Oslo. 

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.