Följ VisitNorway

Nordland och dess välbevarade kusthemligheter

Pressmeddelande   •   Jun 19, 2014 12:11 CEST

Stränder, klippor, fiskebyar, fjordar och vacker natur – och så en norsk kustkultur som blomstrar längs med Nordlands variationsrika kust. Här kan du uppleva historiska platser, fiskeläger, rorbuer, båtbyggartraditioner och halvön som Lonely Planet nyligen utsåg till en av Europas bäst bevarade hemligheter.

Nordland, som ligger precis nedanför polcirkeln, är känt för sina naturupplevelser och många äventyr ute i det fria. Men längs med områdets vackra kust hittar du inte bara fin fiskefångst och späckhuggare, utan också kulturella och historiska sevärdheter.

Bara en halvtimmes bilväg från staden Bodø ligger den historiska handelsstationen Kjerringøy, inkilad i ett särpräglat landskap. Här är naturen omväxlande och kompakt – du hittar allt från släta bergsväggar och kritvita stränder till blomstrande jordbrukssamhällen. Lonely Planet utsåg nyligen halvön Kjerringøy till en av Europas 50 bäst bevarade hemligheter. Man beskriver platsen som en exotisk destination belägen alldeles i närheten av Saltstraumen, världens starkaste malström.

Det är inte första gången som Nordland får utmärkelser att skryta med. Kjerringøy kom också med på National Geographic lista över de 20 bästa platserna i världen som du måste besöka under 2012. Den amerikanska nättidningen Huffington Post tilldelade i sin tur staden Bodø en andra plats på listan över 30 episka platser som du måste besöka innan du fyller 30.

Båtbyggartraditioner och rorbuer
Känslan för havet är stark här uppe i Nordland, så är även den gamla båtbyggartraditionen som ännu lever kvar. Närheten till havet gör att historiska båtbyggar-platser och museum om byggkonsten frodas. För att ta del av dessa hundraåriga traditioner ska du besöka Gratangen, Kjerringøy, Saltdal och Bindal.  

När du upplever kustkuturen i Nordland kan du bo i någon av områdets fina rorbuer – gamla fiskestugor som har restaurerats och gjorts om till modernt boende för turister. Dessa sjöbodar var ursprungligen enkla övernattningsstugor för fiskarna. I Lofoten finns det gott om dem. Då har du också nära till att utforska några av väldens mest välbevarade historiska fiskeläger, som Reine, Nusfjord och Henningsvær.

”De sju systrarna”
Helgelandskusten är Norges största skärgård och är en egendomlig symbios av dramatiskt, kargt och frodigt. Det finns tusentals olika öar att välja mellan, men klart värt ett besök är Vegaöarna som finns med på UNESCOs världsarvslista. ”De sju systrarna” är en bergskedja med sju toppar som alla sträcker sig 1 000 meter över havet.

Bodø är den perfekta utgångspunkten för att upptäcka kustkulturen i midnattssolens land – och med SAS nya direktflyg mellan Stockholm och Bodø finns hela Nordland bara en kort flygresa bort.


För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.