Följ VisitNorway

Norge får fyra nya gröna, hållbara destinationer

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2016 09:50 CEST

Fler och fler destinationer banar väg för att göra hela Norge till ett mer hållbart semestermål. Geilo, Setesdal, Inderøy och Svalbard är nytillskott på listan över landets hållbara destinationer. Även två svenska resmål har nu fått den norska gröna kvalitetsmärkningen.

Den gröna certifieringen innebär gemensamma riktlinjer för utvecklingen av hållbar turism i Norge.

– Regeringen arbetar för att skapa fler gröna arbetsplatser. Jag är därför glad att vi nu har fyra nya hållbara destinationer. Detta är en norsk kvalitetsmärkning som visar att norska resmål tar hållbarhet på allvar, säger näringsminister Monica Mæland.

Norge var det första landet i världen som lanserade en nationell standard för hållbara turistdestinationer år 2013. Trysil, Vega, Röros och Laerdal var de första i Norge som officiellt fick erkännande som hållbara resmål. Förra veckan delade näringsministern ut kvalitetsmärkningen till fyra nya: Geilo, Svalbard, Setesdal och Inderøy.

Alla fyra destinationer imponerar med sitt engagemang. Svalbard med ansvarsfull och spännande utveckling av turism i den känsliga arktiska naturen, Geilo med nationell räckvidd och händelserik utveckling längs "Route 50", Setesdal månar om sin kulturella identitet och ger goda möjligheter för moderna gäster med elfordon och Inderøy har arbetat för att lyfta lokala mat- och kulturproducenter för att ge stora upplevelser.

– Konsumenterna är alltmer oroade över klimat, miljö och sociala frågor. Fler och fler turister väljer destinationer som visar ansvar. Vi ser också att under de senaste åren har hållbarhet blivit en viktig faktor när researrangörer sätter ihop turer. Det är därför glädjande att se att fler destinationer i Norge satsar på detta, säger Audun Pettersen, chef för hållbar turism och mat vid Innovasjon Norge.


”Sätter Norge på världskartan”
Den gröna kvalitetsmärkningen är utvecklad av Innovasjon Norge och baseras på internationella kriterier. Arbetet har samordnats med UNWTO, EU och GSTC (Global Sustainable Tourism Council) och internationella organisationer som Sustainable Travel International har bidragit till utvecklingen av systemet.

De destinationer som får kvalitetsmärkningen har arbetat hårt och fokuserat under flera år. Det krävs mycket av destinationerna; de måste vara tydliga om gröna val och utveckla ett livskraftigt samhälle med en välmående turistnäring. Även om systemet fortfarande är relativt nytt, får Innovasjon Norge bra feedback från destinationerna. Bland annat har Röros vunnit flera prestigefyllda internationella utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete.

– Märkningen hjälper till att sätta Norge på världskartan som en hållbar destination, säger Pettersen.

Fler resmål arbetar för att få den gröna certifieringen, bland annat Lyngenfjorden och Lindesnesregionen. Även två svenska destinationer har fått den gröna kvalitetsmärkningen; Idre och Sälen.

Fakta om hållbara destinationer:

 • Kvalitetsmärkningen "Hållbar destination" tilldelas resmål som arbetar systematiskt för att förbättra gästupplevelsen och minska turismens negativa verkan på klimatet och miljön.
 • De resmål som får märkningen har uppfyllt många krav som går ut på att minska sin miljö- och klimatpåverkan. De arbetar hårt för bevarande av natur och kultur, i nära samarbete med det lokala samhället och med en välmående ekonomi inom turismnäringen.
 • Kraven är av internationell standard och utvecklas i nära samarbete med välkända internationella organisationer.
 • Certifieringen förnyas vart tredje år.
 • Läs mer här:

  Innovasjon Norges arbete om hållbar turism

  Visitnorway.se

  För mer information och bilder:

  Caroline Lundkvist
  Pressansvarig
  Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
  Tel: +46 8 791 83 00


  Visitnorway/Innovasjon Norge
  Box 3363
  103 67 Stockholm

  Pressrum Visitnorway och Newsdesk

  VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

  Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
  Du hittar också mer information på Visitnorway.com

  Kommentarer (0)

  Lägg till kommentar

  Kommentera

  Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.