Följ VisitNorway

OS tillbaka i Lillehammer 2016

Pressmeddelande   •   Dec 08, 2015 08:12 CET

År 2016 är Norge värdland för Världsungdoms-OS. Evenemanget äger rum i Lillehammer mellan den 12 och 21 februari. Under tio dagar tävlar 1100 unga idrottare från hela världen i 15 olympiska discipliner. Även om det är en professionell tävling finns det också ett fokus på kultur och utbildning. Nytt för i år är en innovativ miljö-twist på själva invigningen.

Under en ceremoni den 1 december tändes den olympiska elden enligt tradition i Grekland. Anledningen är kommande Världsungdoms-OS, som 2016 arrangeras i Norge, den 12-21 februari.

Från Grekland skickades lågan vidare till Norge, där den kommer att följa med på en landsomfattande fackelturné som avslutas vid invigningen i Lillehammer den 12 februari, 2016. Här kommer Prinsessan Ingrid Alexandra tända den olympiska elden – precis som hennes far gjorde vid de olympiska vinterspelen 1994 i Lillehammer. – Norge har en lång och stolt tradition inom vintersport och lockar ett stort antal europeiska skidturister varje år, som kommer hit för både alpint och längdskidåkning. Därför ser vi mycket fram emot Världsungdoms-OS 2016 och hoppas att spelen kommer att inspirera ännu fler att åka skidor i Norge, säger Per-Arne Tuftin, reselivsdirektör för Innovasjon Norge.

Förberedelser med miljö-fokus
Nytt för i år är att invigningen kombinerar hållbarhet och sport. I Oppland fylke är nämligen ungdomar fullt sysselsatta med att springa och hoppa för att generera den energi som ger ljus, ljud och bild under själva invigningen. Aktiviteterna är en del av en tävling mellan lokala skolor, där eleverna tävlar om att röra sig mest. Varje lag registrerar sin aktivitet via ett verktyg online, som omvandlar den totala energin till kWh.

Ungdoms-OS utvecklar framtidens idrott På Världsungdoms-OS i Lillehammer deltar totalt 1100 av världens bästa vinter-idrottare i åldern 15-18. De kommer att tävla i 70 sportevenemang i 15 olympiska discipliner. Statistiken visar att många av de unga idrottstalangerna senare kommer att delta i vanliga vinter-OS.

Även om Världsungdoms-OS är en tävling med ambitiösa och professionella idrottsmän, finns det också ett fokus på att utveckla framtidens idrotter och att utvidga omfattningen av de olympiska disciplinerna. – Under 2012, på Världsungdoms-OS I Innsbruck, var slopestyle med i ett olympiskt sammanhang för första gången någonsin. 2014 blev det en del av vanliga OS. Detsamma har varit fallet för andra discipliner genom åren. I Lillehammer 2016 kommer monobob och cross-country cross vara helt nytt, säger Per-Arne Tuftin.

Världsungdoms-OS är en idrottstävling där sport möter kultur och utbildning. Därför måste alla deltagare vara i området under eventets tio dagar och även ta del av utbildningsprogrammet Learn & Share som pågår under spelen.

Läs mer om Världsungdoms-OS på: www.lillehammer2016.com

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.