Följ VisitNorway

Oslo är Europas miljöhuvudstad 2019

Pressmeddelande   •   Maj 30, 2018 07:33 CEST

VISITOSLO/Didrick Stenersen

Nästa år uppmärksammas Oslo som en grön stad. Den norska huvudstaden får då ta emot priset som Europas miljöhuvudstad. Oslo utmärker sig globalt för sina hållbara satsningar och är världens mest elektriskt drivna huvudstad. Nästa år ska 70 batteribussar tas i trafik i stadens kollektivtrafik och i med detta får Oslo den största flottan av elbussar i någon nordisk stad.

Utmärkelsen Europas miljöhuvudstad instiftades av Europeiska kommissionen för att uppmuntra en hållbar utveckling i Europas städer. Priset tillkännages årligen sedan 2010. Det första året fick Stockholm äran, med Köpenhamn som följde 2014. Nästa år kommer Norge att ansluta sig till sina gröna skandinaviska grannar.

Oslo topprankades i åtta kategorier

Oslo konkurrerade om priset med 13 andra städer, bland annat Lissabon i Portugal, Lahtis i Finland och Tallinn i Estland. Det gör utmärkelsen ännu mer prestigefylld, säger Marianne Alfsen, kommunikationschef vid Oslo European Green Capital 2019.

– Det faktum att titeln inte utnämns men är förvärvad – till skillnad från de europeiska kulturhuvudstäderna – gör smaken av det ännu sötare, säger Alfsen till Visit Norge.

Juryn uppmärksammar Oslos stadsplanering, med klimat och miljö som röd tråd i stadens politik, från folkhälsa till integration.

– Priset är ett erkännande av vad Oslo har uppnått som stad. Kandidaterna bedömdes utifrån områden som klimatpolitik, luft- och vattenkvalitet, grön innovation, kollektivtrafik, biologisk mångfald och friluftsliv. Oslo rankades högst i åtta av tolv kategorier, säger Alfsen.

Utmärker sig globalt

Med denna utmärkelse förbinder sig Oslo till att arbeta ännu hårdare för ett hållbart liv för sina invånare och besökare. Men huvudstaden utmärker sig redan globalt inom ett antal specifika områden.

– Oslo är redan världens mest elektriskt drivna huvudstad. Det finns inga större städer där det finns fler elbilar på gatorna, i förhållande till befolkningen. Hemtjänsten använder elcyklar och nästa år kommer 70 nya elbussar att läggas till i stadens kollektivtrafik.

Rollen som grön huvudstad handlar mycket om att inspirera och samarbeta med de andra stora europeiska städerna.
– Vi satsar på att vara en förebild för andra städer 2019. Vi delar våra erfarenheter och lösningar för hur vi skapar livskraftiga städer. Vi ska belysa människor och grupper som skapar ett bättre stadsliv genom ansträngningar och kreativitet. Vi bjuder in resten av Europa till att fundera och planera för hur vi går vidare in i framtiden.

Mer Information:

Visitoslo Green Capital

Oslo kommun - Green Capital


För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.