Följ VisitNorway

Prisutdelning – Sälen och Idre får norskt hållbarhetspris

Pressmeddelande   •   Jun 07, 2018 10:00 CEST

”Merket for Bærekraftig reisemål” har utvecklats av Innovasjon Norge och är ett verktyg för turistorter och regioner att långsiktigt jobba för en hållbar destinationsutveckling. I Norge har hittills 14 destinationer blivit godkända enligt den norska modellen och nu skickas diplom för första gången utanför Norges gränser – till Sverige. Idag sker prisutdelningen och sju nya destinationer blir certifierade som hållbara resmål.

Att Sälen och Idre ska bli certifierade enligt en norsk hållbarhets-modell har väckt stor uppmärksamhet i Sverige. ”Merket for bærekraftig reisemål” är framtagen av Innovasjon Norge, för att bygga hållbara destinationer. Idag sker prisutdelningen och sju nya destinationer ska certifieras som hållbara destinationer av den norska näringsministern Torbjørn Røe Isaksen. Destinationerna är: Femund Engerdal, Lindesnesregionen, Lillehammer, Lyngenfjorden, Lysefjorden – och svenska Sälen och Idre.

Internationellt godkänd

De svenska destinationerna började arbeta med «Merket for bærekraftig reisemål» som ett pilotprojekt 2016. Tidigare i år godkändes norska standarden av Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Norge är därmed ett av de få länder som har en godkänd nationell standard för hållbarhet inom turism.

– Vi är stolta över att ha Innovation Norways varumärkesprogram för hållbara destinationer som en del av de GSTC-godkända standarderna. Innovation Norge leder vägen för att utveckla hållbara destinationer på ett sätt som gör dem till ett gott exempel för andra att följa, säger Luigi Cabrini, ordförande GSTC.

Den norska certifieringen har fått stor uppmärksamhet världen över och det är första gången som resmål utanför Norge blir utnämnda som hållbara destinationer. Flera norska resmål står i kö för att få starta sin process mot en mer hållbar utveckling. Processen ställer tydliga krav på destinationernas förmåga att sätta sitt hållbarhetsarbete i system genom involvering, styrning och värdeökning.

– Det är fantastiskt att se att Norge utmärker sin inom turism internationellt. Godkännandet av den norska standarden visar att Norge är ett pionjärland i arbetet för att uppnå en hållbar utveckling, inte bara av enskilda företag utan också av hela destinationer, säger norska näringsministern Torbjørn Røe Isaksen

Läs mer om:

Merket for Bærekraftig reisemål

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.