Följ VisitNorway

Stor ökning av svenskar i norska skidanläggningar

Pressmeddelande   •   Okt 02, 2015 10:59 CEST

Den norska växelkursen är just nu mycket gynnsam för svenskarna och gör att norska skidanläggningar upplever en kraftig ökning i antalet svenska gäster.

Under de senaste dagarna är den svenska kronan mer värd än den norska. Situationen var ungefär densamma strax före jul 2014, men statistiken från Norges Bank visar att vi måste återvända ända till millennieskiftet för att hitta något liknande. För svenskar innebär det att Norge har blivit ett mycket billigare land att semestra i.

– Vi har märkt en stor ökning av antalet svenskar som reser till Norge och de norska skidorterna visar nu ekstremt positiva bokningsresultat inför vintersäsongen. Att det nu, tack vare valutan, är billigare att resa till Norge påverkar naturligtvis bokningsläget, men vi tror även att svenskarna är mogna att prova nya skidorter med mer utmanande skidåkning som finns i Norge, säger Robert Nygårdhs, marknadschef på Visitnorway i Sverige.

Väg och valuta

Den första snön har redan fallit i de norska fjällen. Om några veckor öppnar de flesta större anläggningarna i Norge, då förmodligen med fler svenska gäster än någonsin.

- Det är inte bara ett rekord, det verkar bli ett rejält sådant, säger Christian Bråtebekken, marknadsansvarig på Hafjell och Kvitfjell, som är två av de skidanläggningar i Norge som tar emot flest svenskar.

Medan de två anläggningarna har en ökning av danskar om fem procent är motsvarande siffra för Sverige 125 procent. Det innebär mer än en fördubbling bara från förra året.

- Vi har haft en stadig ökning av svenskar under de senaste åren, men trenden blir ännu mer tydlig speciellt när växelkursen är som den är. Vi hade samma läge under juletid förra året då kursen var låg med en påfallande hög bokningsefterfrågan. Nu ser vi samma tendens, så det finns ingen tvekan om att växelkursen har mycket att göra med ökningen. Svenskar är kända för att vara kostnadsmedvetna, säger Bråtebekken.

Hafjell och Kvitfjell ligger precis vid E6 som har förbättrats de senaste åren, vilket gör att det nu endast tar 5,5 timmar från Göteborg till Hafjell. Därför väljer många från västkusten att resa till Norge.

– Att vägen har blivit bättre är förmodligen också en anledning till att allt fler svenskar väljer att resa till Norge. Det gäller speciellt den stora ökningen från västkusten, men även besökarna från Stockholm upplever att vägförhållandena är bättre, med en snabbare och tryggare resa till följd. I och med att växelkursen lägger sig på toppen av allt detta blir därför ökningen ännu mer märkbar nu, fortsätter Bråtebekken.

Fler anläggningar märker samma tendens

Hafjell och Kvitfjell är inte de enda som märker av ökningen. Andra skidorter nära svenska gränsen - Skeikampen, Norefjell och Geilo - rapporterar också en kraftig ökning.

- Vi har en 50-procentig ökning på boendet. Ökningen är jämn under vinterperioden mellan den 1 november och den 30 april och högst under de svenska semesterperioderna, säger Marie Louise Lørken, marknadschef på Skeikampen.

– Vi märker en stor ökning. Vi hoppas att det är en följd av bra marknadsföring, men naturligtvis bidrar också växelkursen positivt till det hela. Det är för närvarande mycket fördelaktigt att vara svensk turist i Norefjell liksom i resten av Norge, säger Geir Bottolfs, marknadschef på Norefjell.

– Det är verkligen en märkbar ökning av bokningar från svenska gäster, både på hotell och stugor. Vi är redo för svenskarna, säger Unni Nymoen Forselv Moen, marknadschef på Geilo resort.

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.