Följ VisitNorway

​Topplista: Claes Grundstens bästa fotoplatser i Nordland – ”Det är världens mest fotogeniska landskap”

Pressmeddelande   •   Aug 17, 2015 14:00 CEST

Glöm inte kameran när du åker till Norge. Lofoten i norska Nordland är ett av världens mest fotogeniska landskap. I varje fall om man ska tro den kända fotografen Claes Grundsten, som dokumenterat några av de mest häpnadsväckande miljöer världen över. Här delar han med sig av sina favorit-fotoplatser i Nordland.

I området kring polcirkeln hittar du en av Norges vackraste regioner – Nordland. Här finns höga fjäll och djupa fjordar, midnattssol och norrsken. Naturfotografen Claes Grundsten har stor förkärlek för Nordlands vackra ö-rike Lofoten.

– Det är ett av de mest fascinerande landskapen i hela Europa, faktiskt i hela världen. För mig är Lofoten i själva verket ett av världens mest fotogeniska landskap eftersom hav möter berg, säger han.

Topplista: Grundstens bästa fotoplatser i Nordland

1. Stefjord med Stetind

Stetind, även kallat Norges nationalfjäll, reser sig 1392 meter rakt upp ur den norska fjorden. Från Stefjordens strand får du en magnifik vy över den ståtliga obelisken som blickar ut över fjällvärlden.

2. Trollfjorden och Trolltindan

Trollfjorden gröper ur ett djupt schakt i det mäktiga massivet Trolltindan och fjällväggarna står resliga och höga längs med den trånga vattenkanalen. Den smala fjorden, som endast kan nås med båt, är två kilometer lång och bara 100 meter bred vid mynningen.

3. Kjerkfjorden från Reinebringen

Kjerkfjordens gröna, kalla vatten och kritvita stränder upplevs bäst från fjället Reinebringen. Du vandrar upp till bergets topp och får en av Lofotens vackraste vyer.

4. Hellemobotn

Hellemobotn är platsen där Norge är som smalast – endast 4,3 kilometer. Längst in finns en dramatisk canyon. Du når den bäst från svenska sidan om du vandrar. Du kan också åka båt och kommer då rakt in i det ödesmättade fjordlandskapet med ödsliga, glatta hällar som stupar rakt ned i vattnet.

5. Værøy

Ön Værøy söder om Lofoten, sticker upp ur vattnet och inbjuder till både spektakulärt fiske och hissnande utsikt. Den väderbitna öns bergsformationer lockar därför såväl naturälskare som fotografer och konstnärer.

Grundstens kärlek till Lofoten har resulterat i ett fotoprojekt och han arbetar just nu med en bok om platsen. Han rekommenderar alla att åka dit, helst med kameran i högsta hugg.

– Jag har verkligen fallit för Lofoten. Här finns oerhört vackra och dramatiska bergslandskap. Det tillhör en liten, mycket exklusiv skara naturmiljöer.

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.