Följ VisitNorway

Trøndelag – Norges nya matdestination

Pressmeddelande   •   Okt 10, 2018 11:50 CEST

Trøndelag i Norges mitt ser just nu en kulinarisk boom; med nya restauranger och mat-turism som följd. I centrum står Trondheim och restaurangen Credo som nyligen utsågs till landets bästa restaurang.

Vårt grannlandsförhållningssätt till sina mattraditioner har förändrats grundligt de senaste åren. Idag satsar Norge på lokal, ekologisk mat och lyfter gärna fram det som är typiskt norskt.

Traditionellt är det Oslo som får mest kulinarisk uppmärksamhet. Mycket tack vare att huvudstaden inhyser fyra av sex norska Michelin-restauranger – inklusive den trestjärniga välkända restaurangen Maaemo. Men flera andra regioner växer nu som mat-destinationer.

En av dem är Trøndelag - och dess största stad Trondheim.

”Norges bästa restaurang”
I tidningen Dagens Næringslivs prestigefyllda restaurangguide har Credo nyligen recenserats och konstaterats vara "Norges bästa restaurang”. Både mat och meny får högsta poäng.

Rätter som vild hälleflundra med persiljesås, kungskrabba med fermenterat smör och ankbröst glaserat i sommarhonung framkallade ord som ”perfektion” och “enastående". Tidningen slog fast att Credo håller samma klass som Maaemo.

Credo odlar sina egna örter, blommor och grönsaker. Men ägaren och kökschefen Heidi Bjerkan säger till lokalpressen Adresseavisen att restaurangen drar nytta av alla skickliga mat- och råvaruproducenter i regionen.
– Producenterna bidrar till att göra oss så bra som vi är, säger hon till Adresseavisen.

30 lokala bryggerier
Även om Trondheim inhyser de flesta restaurangerna sker stora delar av den faktiska produktionen utanför staden. Enligt Trøndelag Reiseliv finns över 200 livsmedels- och dryckesproducenter belägna i Trøndelag – bland annat mer än 30 lokala bryggerier.

Dessutom är Trøndelag känt för sina skaldjur i världsklass, med mycket gynnsamma förhållanden för kräftor, krabbor, musslor och kammusslor. 80 procent av Norges export av den senare härstammar från havet utanför Trøndelag.

Andra restauranger som väcker uppmärksamhet i Trondheim är Fagn, To Rom og Kjøkken, Bula Bistro och Folk og Fe.

Mer information

Restaurang Credo

Trøndelag

Trondheim

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.