Följ VisitNorway

Unga musiker tolkar Edvard Griegs "Peer Gynt" i olika genrer

Pressmeddelande   •   Nov 14, 2017 07:23 CET

Foto: Bård Gundersen /Peer Gynt Stemnet, www.peergynt.no

Den 14 november 2017 fyller Norges mest kända pjäs, Peer Gynt av Henrik Ibsen, 150 år. För att hedra 150-årsjubileet har fyra norska musiktalanger gjort egna tolkningar av kompositioner som Edvard Grieg skrev till pjäsen. De musiker som deltar i projektet är Unge Ferarris, Fight the Fight, Øyunn och Drippin. De representerar olika musikgenrer och de stycken av Edvard Grieg som tolkas är "Morgenstemning ", "I Dovregubbens hall" (I bergakungens sal) och "Anitras dans".

Årsdagen för Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt kommer att uppmärksammas på flera platser i Norge. Firandet började redan i somras med Peer Gynt-festivalen i Gudbrandsdalen. Denna årliga festival äger rum i området som inspirerade författaren till att skriva dramat, med branta berg och skogar som kuliss.

Henrik Ibsens Peer Gynt gavs ut 1867, men pjäsen visades först nio år senare på Christianiateatern i Oslo. Sedan dess har det gjorts otaliga uppsättningar i alla världens hörn, och den är fortfarande en av världens mest kända pjäser. Teaterstycket är mer än en berättelse. Det är en återspegling av 1860-talets Norge, en tid då många människor flyttade från de traditionella familjegårdarna och började ett nytt liv i staden. Peer Gynt är också en historia om vanligt folk och de utmaningar och konflikter vi alla står inför. En anledning till att den är lika aktuell idag som för 150 år sedan.

De musiker som deltar i projektet är:

Unge Ferarris - Edvard Grieg möter melodisk R&B
Unge Ferrari är baserad i Oslo, där han skapar musik som kombinerar futuristiska 808-beats med melodisk R&B, pop och hiphop. Debutalbumet ”Til Mine Venner” släpptes 2015 och fick bra recensioner i flera nationella tidningar. Samma år nominerades han som bästa nykomling på P3 Gull, en norsk musikgala som uppmärksammar enastående prestationer inom musikbranschen.

Lyssna på Unge Ferraris tolkning av Edvard Grieg och läs hela intervjun

Fight the Fights - Grieg möter rock
Fight the Fight har bara funnits sedan i slutet av 2016, men har redan nått framgång över hela världen. Tidigare spelade de tillsammans i 10 år under namnet Faenskap. Bandet har spelat på alla stora festivaler i Norge, turnerat i Europa och fått mycket beröm för sina fenomenala föreställningar. Deras första singel "Perfect Combination" släpptes i juni 2016 och har spelats över 750 000 gånger på Spotify.

Lyssna på Fight the Fights tolkning av Edvard Grieg och läs hela intervjun


Øyunn - Griegs groove
Siv Øyunn Kjenstad, eller Øyunn som är hennes artistnamn, är trummis, sångare och kompositör. Med distinkta melodier och hippa trumspår skapar hon melodisk och färgstark musik. För låten "For A Moment”, som hon gjorde för Peer Gynt-projektet, sjunger hon och spelar alla instrument helt själv. Live uppträder Øyunn både solo och med andra musiker. Hon är en av Norges mest eftertraktade trummisar, beundrad för sin karakteristiska, stabila melodi och sin förmåga att spela med sina kollegor på ett dynamiskt och levande sätt.

Lyssna på Øyunns tolkning av Edvard Grieg och läs hela intervjun


Drippin - Grieg möter klubbmusik
Erik Spanne, även känd som Drippin, är en ung beatmaker med en känsla för klubbmusik av alla slag. Drippin är baserad i Oslo, där han producerar musik som beundras av klubbentusiaster från världens alla hörn. Hans debut "Silver Cloak" på New Yorks Light City Trax ledde till många framträdanden på festivaler och klubbar över hela världen, bland annat i New York, Shanghai, Tokyo och Island.

Lyssna på Drippins tolkning av Edvard Grieg och läs hela intervjun

Läs mer om projektet här

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.