Följ VisitNorway

Världens största undervattensrestaurang öppnar i Norge

Pressmeddelande   •   Apr 10, 2018 11:24 CEST

UNDER, LINDESNES. PHOTO: MIR/SNOHETTA/UNDER

Din resa under vattnet startar när du går nedför trappan och därmed kommer ned till ett djup på fem meter. En stor glasvägg ger dig en unik vy över världen som finns under ytan i havet Skagerrak, den del av Atlanten som ligger mellan Jylland, Bohuslän och södra Norge. Medan du äter middag kan du se flera olika fiskarter simma förbi – kanske också sälar och småhaj. För att inte tala om havet som byter skepnad med vädrets nycker.

Undervattensrestaurangen Under ska ligga i Spangereid, Lindesnes kommun i södra Norge och skapas av arkitektbyrån Snøhetta. Projektet har redan väckt stort intresse världen över och har bland annat uppmärksammats av både Time och CNN.

Byggandet av restaurangen började i januari. Konstruktionen ska från stranden slutta nedåt ungefär sex meter under ytan. Restaurangen byggs på en pråm, och när den är färdig ska den sänkas ned i havet och fästas i fundament på havsbotten.

Arne Marthinsen, projektledare i SubMar Group, som ansvarar för vågberäkningarna och de marina verksamheterna i projektet, förklarar att byggnaden kommer att utsättas för enorma krafter från hav, vågor, väder och vind. Målet har därför varit att utforma en konstruktion som i stället för att utmana de naturliga krafterna kan leva jämte dem.

Fisk-show
Belysning, ljud och lukt kommer att användas för att locka plankton och torsk till området för att det ska hända något utanför glasväggen.

– Ett av våra huvudkriterier är att våra gäster ska uppleva något unikt i havet, säger Gaute Ubosta som är delägare till restaurangen.

Med hundra sittplatser blir Under världens största undervattensrestaurang. Det är inte bara fisken utanför glasväggen som spelar huvudrollen. Fisken på menyn är minst lika viktig. Kocken på Under är Nicolai Ellitsgaard Pedersen, tidigare chef på den välrenommerade gourmetrestaurangen "Måltid" i Kristiansand. På Under kan gästerna äta lokala delikatesser, som skaldjur, sjöfågel och vilt lamm som har betat i närheten.

Den första februari öppnade bordsbokningen så redan nu kan den nyfikne reservera ett bord på Under inför 2019.

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.