Följ VisitNorway

Världsberömda samtidskonstnären Dumas tolkar Munch

Pressmeddelande   •   Okt 15, 2018 07:38 CEST

©Marlene Dumas. Photo_Peter Cox. Stop in the Name (of Love), 2007–16. Oil on canvas.

Marlene Dumas är en av världens största samtida konstnärer. I en utställning på Munchmuseet i Oslo i höst visar Dumas hur hon upplever Edvard Munchs konst i förhållande till sig själv.

Marlene Dumas är känd för sina konfronterande och uttrycksfulla målningar och har haft utställningar på stora museer som MoMA i New York och Tate Modern i London. Nu kommer hon till Munchmuseet och Oslo med utställningen Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch. Där visar hon sina egna verk i dialog med ett antal av Munchs, noggrant utvalda av henne själv.

Munch genom Dumas ögon
Dumas personliga erfarenhet av Munchs arbete präglar utställningen. 1981 såg hon Munchs litografiserie Alpha och Omega (1908-09) på Munchmuseet. Hon säger att detta första möte öppnade upp hennes ögon för likheterna mellan Munch och sig själv:

"Jag har alltid velat måla kärlekshistorier, och här gjorde Munch precis det, många år före mig", förklarar hon.

I utställningen vill Dumas visa oss Munchs konstnärskap sett genom hennes ögon, och hon sammanfogar eget arbete med verk av Munch och av hennes holländska konstnärskollega René Daniëls.

Dumas berättar att Daniëls har lärt henne att se Munch som en modern konstnär. Just därför har hon valt ut verk som ger publiken möjlighet att se Munch hur hon som konstnär upplever honom. Dumas sätter bland annat fokus på måleriska aspekter av Munch, som vi kanske inte har lagt märke till tidigare.

Det magiska månskenet
Titeln Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch är hämtad från litografiet Måneoppgang, där Alfa och Omega blickar ut mot den gyllene bilden av månens reflektion i havet. Dumas visar oss hur hon associerar månuppgången med något kvinnligt och magiskt, samtidigt som den pekar mot nattens mörker.

Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch kan besökas till den 13 januari 2019. Utställningen omfattar totalt 135 konstverk; 73 av Dumas och 56 av Munch, samt sex målningar av René Daniëls. Fler av Dumas målningar har aldrig tidigare ställts ut offentligt. Söndag den 21 oktober kommer Dumas delta i ett seminarium vid namn ”Painting Love Stories”. 

Mer information: 

Munchmuseet i Oslo

Visitoslo

För mer information och bilder:

Caroline Lundkvist
Pressansvarig
Email: caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no
Tel: +46 8 791 83 00


Visitnorway/Innovasjon Norge
Box 3363
103 67 Stockholm

Pressrum Visitnorway och Newsdesk

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.